Keresőoptimalizálás azaz SEO: hogyan működik és miért van rá szükség 2021-ben?

A keresőoptimalizálás vagy SEO (Search Engine Optimization) az online marketing egyik kiemelt fontosságú eleme. A bejegyzésből megismerheted a SEO jelentését, a működésének az alapelveit, és hogy miért van minden vállalkozásnak szüksége keresőoptimalizálásra.

A keresőoptimalizálás azaz SEO jelentése

A keresőoptimalizálás, vagy angol nevén SEO (Search Engine Optimization) egy olyan finomhangolási folyamat, melynek célja, hogy egy adott weboldal 

 • a számára fontos kulcskifejezésekre (kulcsszavakra)
 • a keresőmotorok természetes (azaz organikus) találatai között 
 • minél jobb helyen szerepeljen

Magyarországon a Google keresőmotor egyeduralma jellemző (97% feletti piaci részesedés), ezért a cikkben erre fókuszálunk. A Google piacvezető helyzetét az alábbi statisztika elég meggyőzően szemlélteti:

seo

Kép forrása: https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/hungary

Mit jelent az, hogy természetes avagy organikus találat?

Ha a Google keresőjében rákeresel egy kifejezésre, akkor a kapott találati oldal azaz a SERP (Search Engine Result Page) több elemből tevődik össze. Az elemek 2 nagy csoportja:

 • Fizetett hirdetések által megjelent találatok:  ahogy a nevében is szerepel, ezek a találatok azért jelennek meg a találati oldalon, mert fizetnek értük
 • Organikus találatok: a természetes találatok azok a weboldalak, amelyekről a Google rendkívül kifinomult algoritmusa úgy ítéli meg, hogy az adott felhasználó keresési szándékát a lehető legjobban kielégítik

A SEO tehát a  teljes keresőmotor marketing (Search Engine Marketing – SEM) egyik alterülete, egy külön szakterület. A SEM másik szakterülete a fizetett hirdetések kezelése, a PPC (azaz pay-per-click) vagy más néven SEA (Search Engine Advertising). 

Miért elengedhetetlen a SEO a vállalkozások számára? 

Manapság az emberek nagy része, legyen bármilyen kérdésük, vagy foglalkoztassa őket bármilyen téma, leggyakrabban a Google-ban tájékozódnak. 

Ez azt jelenti, hogy szinte minden vásárlói döntést Google keresések előznek meg.

Ezáltal azok a vállalkozások, akik a számukra fontos témakörökben a Google első találatai között szerepelnek, sokkal több látogatót és vásárlót képesek szerezni, és hatalmas versenyelőnyre tesznek szert.

De miért fontos a SEO, ha fizetett hirdetésekkel a találati lista elejére kerülhet egy vállalkozás? 

 • Az emberek nagy része bizalmatlan a hirdetésekkel kapcsolatban, és még mindig sokkal szívesebben választják az organikus találatokat. Ez az arány iparáganként eltérő, de nagy általánosságban 70-30% az organikus találatok javára
 • Egy SEO szempontból jól felépített weboldal rengeteg, a vállalkozáshoz kapcsolódó kulcskifejezésre is jól szerepelhet a találati listában. Ha az összes ilyen kulcskifejezésre fizetett hirdetést kellene feladni, az elképesztő kiadást jelentene.
 • Míg a fizetett hirdetésekkel kizárólag átmenetileg, a hirdetés időtartamáig jelenhet meg a vállalkozás, addig a keresőoptimalizálás hosszú távon kiválóan működik
 • Így a SEO egy nagyon hatékony és rendkívül költséghatékony hosszú távú módszer, segít a vállalkozás marketingköltségeinek a racionalizálásában

SEO alapok – hogy működik a keresőoptimalizálás?

Ahhoz, hogy egy adott weboldal jól szerepeljen a találati listában, 3 területen kell jól működnie: 

 1. Technikai SEO: Ez a folyamat alapja, lényege, hogy a weboldal úgy legyen felépítve, hogy a Google számára jól látható és értelmezhető legyen, azaz a Google képes legyen az oldalt megfelelően indexálni. 
 2. On-Page SEO: Az oldalra feltöltött tartalmak relevánsak legyenek, és a vállalkozás számára fontos kulcsszavakra a keresőoptimalizálás szempontjai szerint legyenek megírva
 3. Off Page SEO: Az oldalra minél több, hiteles oldalról származó, minőségi link mutasson

keresőoptimalizálás

 

A technikai SEO

A keresőoptimalizálás folyamatában az első lépés megvizsgálni, hogy az adott oldal megfelelően van-e felépítve. Hiába a sok jó tartalom és akár sok link, ha a Google képtelen megfelelően értelmezni azokat. Ezen kívül a következő 3 faktor is nagy szerepet játszik: 

 • Az oldal gyorsasága 
 • A felhasználói élmény vagy UX (User Experience) 
 • Mennyire mobilbarát az oldal?

A SEO szakember feladata, hogy az oldalon található problémákról egy elemzést készítsen. Ugyanakkor a problémák megoldása sok esetben a rendszergazda vagy a programozó hatáskörébe tartoznak.

Ha szeretnéd leellenőrizni az oldaladat technikai szempontból, azt az alábbi linkeken teheted meg: 

Az oldal általános technikai felépítése: 
Mennyire mobilbarát az oldal? 

Az on-page SEO

Az on-page SEO az oldalra feltöltött tartalmakat vizsgálja. Itt a legfontosabb, hogy az oldalon olyan tartalmak szerepeljenek, amelyek az adott vállalkozás számára fontos témakörökben a megfelelő kulcsszavakra optimalizálva vannak megírva. A SEO szakember feladata: 

 • Tartalommarketing-stratégia létrehozása, tehát a vállalkozás számára releváns területek feltérképezése, és az ehhez tartozó tartalmak megtervezése
 • A tartalmak optimalizációja: a meglévő tartalmak vizsgálata és SEO-szempontok szerinti javítása, finomhangolása

Mik ezek a SEO-szempontok a tartalmak esetén? 

 • Az elsődleges kulcsszó meghatározása  (primary keyword)
 • Kapcsolódó kulcsszavak (secondary keywords)
 • Megfelelő címadás (title)
 • Megfelelő formázás: 
  • Címsorok használata (headings: H1, H2 stb.)
  • Szövegezés (rövid, könnyen olvasható mondatok) 
  • Tagoltság (bekezdések hossza)
 • A tartalom URL-je ( /slug)
 • A tartalom metaleírása (meta description)
 • Képek címe (image title), leírása (alt text)

A tartalmak megírásánál fontos, hogy a szövegíró ismerje a SEO alapjait, és ez alapján írja meg a szövegeket, ezért célszerű lehet a területen jártas szövegírót választani. 

Az off-page SEO

A megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom mellett meghatározó jelentőségű, hogy a keresőmotor mennyire ítéli meg hitelesnek az oldaladat. Az alapelv az, hogy minél több hiteles és releváns külső hivatkozás (backlink) mutat az oldalra, annál hitelesebb az oldal.  Ebben az esetben a következő 3 tényező meghatározó: 

 • Backlinkek száma (backlink portólió)
 • A ránk hivatkozó oldalak hitelessége és témarelevanciája
 • A hivatkozás szövege

Első pillantásra logikusnak tűnhet, hogy pusztán elegendő vásárolni pár ilyen linkelhelyezést, de a helyzet ennél komplikáltabb. A Google algoritmusa a gépi tanulás (machine learning) segítségével képes kiszűrni, ha a ránk mutató linkek építésének a módja természetellenes. Ilyen lehet például, hogy túl gyorsan keletkeznek a linkek, de tartalom nem születik. 

A seo szakember feladata ebben az esetben: 

 • Egy olyan kiegyensúlyozott linképítési stratégia elkészítése, amely egészséges linkprofilhoz vezet 
 • A megfelelő médiumok kiválasztása
 • Megfelelő hivatkozás sövegek a megfelelő oldalra 

A  Google rangsor

A weboldal a Google találati listában való helyezése több tényező függvénye. Olyannyira, hogy egy adott pillanatban két különböző felhasználó ugyanarra a kulcsszóra eltérő találati listát kaphat. A rangsor függ a felhasználó

 • Földrajzi elhelyezkedésétől
 • A saját keresési előzményeitől 
 • Az általa használt böngészőtől

Ennek ellenére egy átlagos helyezés elérhető, amelyet saját weboldal esetében a Google ingyenes eszköze, a Google Search Console segítségével lehet ellenőrizni. 

De hogyan hozza létre a Google ezt a rangsort? 

SEO keresőoptimlaizálás

A Google algoritmus

Ahhoz, hogy a Google a felhasználók keresési szándékának legmegfelelőbb találatokat tudja biztosítani, rengeteg adatot gyűjt, tárol és rendszerez. Ezeket az adatokat egy rendkívül komplex algoritmus elemzi, aminek a működését a Google amennyire csak lehet, próbálja titokban tartani.

Miért van erre szükség? 

Ha az algoritmus működése nem lenne titkos, akkor a találatok nagymértékben befolyásolhatóak lennének, és a felhasználók ezáltal nem a számukra legjobb találatokat kapnák. 

Természetesen a SEO szakma folyamatos teszteléssel igyekszik az algoritmus működését a lehető legjobban megismerni, és néha kiderülnek olyan “gyenge pontok”, amellyel manipulálhatóak az eredmények (black hat SEO – Google büntetést von maga után). Csakhogy érdemesebb egy következetes, nem a gyenge pontokat kihasználó SEO tevékenységet folytani (white hat SEO), a következők miatt: 

 • A Google folyamatosan frissíti az algoritmust, hogy kiszűrje a gyenge pontokat
 • Az irányelvekkel szembemenő viselkedést pedig büntetheti, így a weboldal lényegesen rosszabb pozicióba kerülhet

A kulcs tehát a felhasználók érdekeit valóban kiszolgáló minőségi tartalom gyártása, és egy minőségi backlink profil kialakítása.

A SEO hosszú távon elképesztő eredményeket képes produkálni, amivel lényegesen csökkenthető a fizetett hirdetések költsége. Ugyanakkor a keresőoptimalizálás egy külön szakma, éppen ezért érdemes bevonni egy szakértőt a folyamatba. 

Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan válassz SEO-szakembert, itt írtunk róla.